Pozri a pamätaj: podporili sme pripomínanie Rómskeho holokaustu

11.09.2023

Aj tento rok organizácia Centrum Príležitostí – Valaská (Združenie Mladých Rómov) ako partnerská organizácia projektu DIKH HE NA BISTER (Pozri a pamätaj), zameraného na pripomínanie si rómskeho holokaustu (Porajmos), vyslala do Krakova a Osvienčimu 11 mladých ľudí z celého Slovenska. Ich účasť na 6-dňovom seminári podporila Nadácia otvorenej spoločnosti.  

Súčasťou programu boli workshopy, networking a najmä návšteva múzea Auschwitz-Birkenau a rôzne spomienkové podujatia, medzi nimi tiež stretnutie s preživším holokaustu.  Účastníci neformálnym spôsobom spoznávali rómsku kultúru a dejiny, ale zároveň spoznali mladých aktivistov a lídrov z celej Európy.

Prečítajte si krátke reflexie od troch účastníkov programu (Sáry Danielovej, Lenky Fenyešovej a Michala Siváka), v ktorých sumarizujú svoje zážitky a hodnotia význam tejto študijnej cesty.  

 

„Od začiatku som cítila, že program DIKH HE NA BISTER bude veľkou neznámou v mojom živote. Očakávanie a váhanie sa striedali, no napokon som sa odhodlala vykročiť do neznáma. Teraz, keď sa pozriem späť, neľutujem ani na okamih.

Môj týždeň strávený s DHNB v Krakove sa stal skutočnou zmenou v mojom živote. Tento program nebol len skúsenosťou, ale spustil reťazovú reakciu udalostí, ktoré ovplyvňujú môj ďalší život. V priebehu tohto týždňa som získala neoceniteľné skúseností, nové vedomosti a priateľstvá, ktoré mi, dúfam, zostanú na celý život.

Účasť na DHNB v Krakove viedla nielen k osobnému rastu, ale mala aj vplyv na moje rozhodnutia do budúcnosti. Program ma inšpiroval a otvoril nové obzory pre moje ďalšie štúdium a profesionálne smerovanie. Moje cesty sa pretnuli s úžasnými ľuďmi z rôznych kútov sveta – z Montenegra, Barcelony, Poľska, Nemecka, Talianska a ďalších krajín. Spoznala som bohatú kultúru Rómov v týchto rôznych kontextoch a uvedomila si každodenné problémy diskriminácie, ktorým čelia.

DIKH HE NA BISTER mi otvoril nový pohľad na svet a motivoval ma do budúcnosti. Získala som jasnú predstavu o tom, kto som a kam sa chcem uberať. Spomienky na tento program, budú v mojom srdci vždy len v najlepšom svetle. Našla som si priateľov, s ktorými som zostala v kontakte aj po programe – mladí ľudia so zaujímavými príbehmi a energiou, ktorá ma stále inšpiruje.

DIKH HE NA BISTER bol pre mňa otvorením do nového sveta. Na program som sa pozerala cez oči zvedavej osoby, pripravenej počúvať nové názory a osvojiť si nové informácie. Tento program mi ukázal, že svet nie je len to, čo sa skrýva v našej každodennej bubline. A práve DIKH HE NA BISTER mi dal jedinečnú príležitosť zažiť to všetko na vlastnej koži.“

Sára Danielová

 

 

„Som nesmierne rada, že som náhodne narazila na príspevok o DIKH HE NA BISTER. Pochybovala som o tom, či sa mám zúčastniť, pretože moja angličtina nie je na vysokej úrovni. Napriek tomu som sa rozhodla, že sa zúčastním a zažijem niečo úplne nové. Teraz som veľmi vďačná, že mi DIKH HE NA BISTER umožnil taký krásny, nezabudnuteľný a silný zážitok. Aj keď celý týždeň bol pre mňa emocionálne náročný.

Keď som vošla bránami Osvienčimu, cítila som veľmi nepríjemné pocity: strach, úzkosť a smútok. Stáť na mieste, kde ľudia trpeli, bolo pre mňa veľmi nepríjemné. Počúvať o tom, ako tam dochádzalo k neľudským činom, bolo veľmi smutné, ale zvládla som to. Táto skúsenosť bola síce smutná, ale zároveň veľmi zaujímavá.

Workshopy ma bavili a naučila som sa veľa vecí, o ktorých som nemala ani tušenie. Rozhovor so Zlaticou ma veľmi zaujal a som rada, že som ju mohla spoznať. Keďže som veľká milovníčka kníh, mala som radosť, že som si mohla zobrať jednu z jej kníh. Študujem učiteľstvo a písanie vlastných rozprávok ma baví, takže to pre mňa bola skvelá príležitosť.

DIKH HE NA BISTER mi umožnilo bližšie spoznať rómsku kultúru a históriu. Aj keď som sa vrátila domov, priniesla som si so sebou veľa nových a zaujímavých poznatkov. Rovnako aj Krakov bol pre mňa fascinujúci, hoci sme sa v ňom raz stratili. Našťastie nám Oliver ochotne pomohol a našiel nás.

Programy v rámci DIKH HE NA BISTER boli dobre premyslené a ľudia sa do ich prípravy evidentne vložili. Každý program bol zaujímavý. Postupne som si uvedomovala, že angličtina je veľmi dôležitá, a som vďačná, že ľudia v DIKH HE NA BISTER akceptovali moju úroveň angličtiny a pomáhali mi s ňou. Táto skúsenosť ma presvedčila, že by som sa v nej chcela ešte viac zlepšiť.

Rozhovor s preživším bol tiež veľmi zaujímavý. DIKH HE NA BISTER mi umožnilo spoznať nových ľudí nielen zo Slovenska, ale aj z celej Európy. Som rada, že som mohla stretnúť takých chápavých a priateľských ľudí, ktorí vždy ochotne pomohli.

S veľkou vďakou ďakujem, že som mohla stráviť tak úžasný a nezabudnuteľný týždeň, kde som sa naučila veľa nového a stretla sa so skvelými ľuďmi. Určite by som neváhala, keby som mala znovu možnosť ísť a zažiť to všetko znova.“

Lenka Fenyešová

 

 

„Keď si pripomeniem udalosti súvisiace s rómskym holokaustom, moje srdce sa naplní smútkom. Táto temná kapitola dejín často prechádza bez povšimnutia a je nesmierne dôležité, aby sme si ju neustále pripomínali. Projekt Dikhen Nabister mi otvoril oči a prinútil ma hlboko sa zamyslieť nad vážnymi následkami tohto tragického obdobia.

Počas priebehu projektu som sa dozvedel o nesmiernom utrpení, ktoré Rómovia museli prežiť. Ich životy boli zničené a rodiny roztrhané. Plynové komory, ktoré slúžili na ich hromadné vyhladenie, sú symbolom nesmiernych hrôz a úbohosti, ktoré sa odohrali. Je bolestivé predstaviť si, aké desivé môže byť ľudské rasové nenávisť v ničení toľkých životov.

Projekt Dikhen Nabister mi ukázal, že je našou povinnosťou stavať sa proti tejto nenávisti a diskriminácii. Musíme sa učiť z minulosti a aktívne sa snažiť zabrániť opakovaniu podobných hrôz v budúcnosti. Tento projekt nám dáva príležitosť zdôrazniť význam pamätania na rómsky holokaust a vytvára priestor na vzdelávanie a vzájomné porozumenie.

Osobne si od projektu Dikhen Nabister odnášam hlbokú myšlienku o dôležitosti solidarity a vzájomnej podpory. Vidieť, ako sa rómska komunita a angažovaná mládež spojili, aby bojovali proti rasizmu a diskriminácii, ma nesmierne inšpirovalo. Ich odhodlanie a sila ma upevnili v presvedčení, že každý jednotlivec môže mať významný vplyv na spoločenskú zmenu.

Tento projekt ma naučil, že je nevyhnutné vytvárať priestor pre rómsku kultúru a históriu a odolávať všetkým formám rasizmu a diskriminácie. Len tak môžeme vytvoriť spoločnosť, kde je hodnota jednotlivca meraná jeho schopnosťami a nie pôvodom.

Dikhen Nabister je platformou, ktorá nám umožňuje spojiť sa a spoločne pracovať na zlepšení situácie Rómov. Je to príležitosť, ktorú musíme efektívne využiť a podporiť. Vďaka tomuto projektu som si uvedomil, že môžem byť súčasťou zmeny a prispievať k spravodlivejšej a inkluzívnejšej spoločnosti.

Účasť na projekte Dikhen Nabister a pripomínanie si rómskeho holokaustu ma hlboko zasiahli. Sú to pre mňa neustále pripomienky, že musíme byť stále ostražití a neúnavne bojovať proti nenávisti a diskriminácii. Je našou povinnosťou učiť sa z minulosti, aby sme mohli budovať lepšiu a spravodlivejšiu budúcnosť pre všetkých.“

Michal Sivák

 

 

Čítajte naše príbehy

Naše projekty

Pozrite si na čom pracujeme.
zobraziť projekty

Newsletter