Aktuality / Aktuálne projekty / Príbehy / Projekty / Stronger Roots / Webinár: Európsky hospodársky a sociálny výbor – príležitosti pre MVO

Webinár: Európsky hospodársky a sociálny výbor – príležitosti pre MVO

Pozývame vás na webinár Európsky hospodársky a sociálny výbor – príležitosti pre MVO, ktorý sa uskutoční 17. septembra 2024 (utorok) v čase 10:00 – 11:30.

Registrovať sa môžete do 13. septembra 2024 (piatok) tu: REGISTRÁCIA. Linku na pripojenie sa na platformu ZOOM vám zašleme deň pred konaním podujatia. Odporúčame skontrolovať si aj priečinok Nevyžiadaná pošta/Spam.

Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV) je poradný orgán Európskej únie, ktorý zastupuje záujmy organizovanej občianskej spoločnosti vrátane zamestnávateľov, pracovníkov a iných záujmových skupín, kam patria aj mimovládne neziskové organizácie (MVO). Zanedlho bude Vláda SR nominovať jeho nových členov na ďalšie päťročné obdobie. Slovensko má vo výbore 9 miest, no už viacero období nemalo priameho zástupcu za MVO, hoci sa vo svojej agende venuje rôznym prierezovým témam súvisiacim s ich činnosťou.

Spoločne s našim hosťom Pavlom Trantinom, ktorý vo výbore české MVO v období 2006-2020 zastupoval, sa pozrieme na to:

  • Čo je Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV)?
  • Aké je miesto mimovládnych neziskových organizácií v EHSV?
  • Aké politiky EÚ (policies) možno prostredníctvom EHSV ovplyvňovať a ako?
  • Do akých aktivít EHSV sa môžu zástupcovia MVO zapojiť a kde nájdu viac informácií?
  • Ako prebiehajú nominácie do EHSV v jednotlivých krajinách EÚ.

Pavel Trantina je podpredsedom Európskeho hnutia v ČR, podpredseda Výboru pre EÚ Rady vlády pre mimovládne organizácie a člen správnej rady Skautskej nadácie Jaroslava Foglara. Pôsobí ako externý konzultant a parlamentný asistent.

Pracoval ako politický analytik v Kancelárii prezidenta ČR (1996-2002), zahraničný spravodajca Junáka – zväzu skautov a skautiek ČR (1998-2008, väčšinou ako dobrovoľník), predseda Českej rady detí a mládeže (2004-2007), riaditeľ odboru pre záležitosti EÚ na Ministerstve školstva, mládeže a telovýchovy, zodpovedný za prípravu českého predsedníctva v Rade EÚ (2007-2009), zastával rôzne funkcie v českých a európskych mimovládnych organizáciách.

Bývalý člen Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) 2006-2020, špecializujúci sa najmä na problematiku detí a mládeže, vzdelávania, situáciu mladých ľudí na trhu práce a dobrovoľníctvo.

Program Stronger Roots spolufinancuje Európska únia. Vyjadrené názory a postoje sú názormi a vyhláseniami autora(-ov) a nemusia nevyhnutne odrážať názory a stanoviská Európskej únie alebo Európskej výkonnej agentúry pre vzdelávanie a kultúru (EACEA). Európska únia ani EACEA za ne nepreberajú žiadnu zodpovednosť.

Čítajte naše príbehy

Newsletter