Láska na prvý pohľad

22.06.2023

Misiou programu Aflatoun je zabezpečiť pre všetky deti prístup ku kvalitnému sociálnemu a finančnému vzdelávaniu.

V živote človeka sa odohrávajú rôzne stretnutia. Niektoré sú náhodné, niektoré úmyselné a niektoré zasa osudové. Každé stretnutie s novým človekom, skupinou nás dokáže svojím spôsobom ovplyvniť a má pre nás nejaký význam. Medzi moje osudové stretnutia patrilo aj prvé stretnutie s Aflatounom v roku 2017. Vedela som, že idem na akési školenie sociálnej a finančnej gramotnosti, ale ani vo sne som netušila, čo ma čaká.  No a potom to prišlo. Ako sa vraví – láska na prvý pohľad. Malý plyšový plamienok sa dotkol môjho srdca a vedela som, že sa stane súčasťou môjho pracovného života.

A prečo je to tak?  Pre mňa to boli úžasné tri dni v spoločnosti skvelých ľudí, zanietených pre správnu vec. Ja osobne nemám rada nudné školenia, kde človek sedí a počúva nezáživné veci. Toto však bola búrka nápadov, aktivít, skúseností, zábavy a osobnej realizácie a pre mňa spúšťačom, kedy som si povedala, to chcem pre „moje“ deti.

A potom to začalo. Hovorila som si: „Dobre, som rozhodnutá a presvedčená,  že idem do toho. Ale čo s bábkou?“ Musím priznať, že moje skúsenosti so šijacím strojom nie sú bohviečo. Ja som však chcela, aby deti tento program v našej materskej škole absolvovali, a tak som sa nevzdávala. Pustila som sa do boja so šijacím strojom – najprv vyhrával stroj, ale po niekoľkých neúspešných pokusoch som sa víťazom stala ja a môj prvý Aflatoun bol na svete. Hurá! Mohli sme sa do toho pustiť!

Dnes je to už 6 rokov, odkedy spolu s Aflatounom plníme našu misiu a myslím si, že ozaj úspešne. Začínali sme v jednej triede s občasnými aktivitami a teraz je Aflatoun súčasťou celej našej materskej školy. Deti sa s ním stretávajú pravidelne raz do týždňa a je to pre nich výnimočný deň. Vedia, že keď ráno prídu do materskej školy a pani učiteľka ich víta so žltým tričkom, ktoré si oblečú, je čas na stretnutie s kamarátom Aflatounom.  

Je pre mňa fascinujúce, že hoci sa počas školského roka s deťmi učíme veľa básničiek a pesničiek, práve „aflatounska“ je tá, ktorú si najlepšie pamätajú a spievajú si ju kedykoľvek. Keď sa ich opýtam, odkiaľ je Aflatoun, dostanem okamžitú odpoveď aj s opisom celého jeho životného príbehu.  

Tak, ako vštepujeme deťom množstvo užitočných a nevyhnutných zásad (umývať si ruky, slušne pozdraviť, poďakovať, poprosiť), je potrebné myslieť aj na to, že jedným z dôležitých návykov, ktoré naše deti budú v živote potrebovať, je aj rozumné narábanie s peniazmi, ale aj zdrojmi okolo nás. A tieto základné princípy si osvojujú vďaka programu Aflatoun. Takéto veci sa nedajú učiť iba rozprávaním, deti si to potrebujú aj vyskúšať, preto medzi pravidelné činnosti zaraďujeme aj aktivity zamerané na túto problematiku. Naše deti už vedia, že keď pracujeme, dostávame za to peniaze. Peniaze potrebujeme na to, aby sme mohli žiť. Nemôžeme míňať viac, ako zarobíme.

Najväčší úspech má hra na obchod, kedy môžu nakupovať za nimi vyrobené peniaze uložené v peňaženkách, ktoré si samé zhotovili. Je zaujímavé pozorovať správanie detí – niektoré nakupujú iba to nevyhnutné, niektoré minú všetko do posledného centu a niektoré už dokážu aj vyjednávať s kamarátmi. Už deti v materskej škole dokážu vďaka Aflatounovi jednoduchšie pochopiť aj takéto náročné témy.

Myslím si, že tak, ako sa Aflatoun dotkol môjho srdca, dotkol sa aj ďalších 60 malých srdiečok. Ťažko sa opisuje, ako sa deti tvária, aké pocity prežívajú pri stretnutí s Aflatounom, to proste musíte vidieť. Pri zvítaní v rannom kruhu sa deti nevedia dočkať, kedy k nim príde, kedy ho môžu pozdraviť a povedať mu, čo majú na srdiečku. Je to ich kamarát, dôverník a častokrát pomocník pri riešení rôznych konfliktov. Viackrát som zachytila, ako si medzi sebou deti hovorili: „Nerob mi zle, Aflatoun sa na teba pozerá.“ alebo „Buď vytrvalý ako korytnačka.“, či „Veď vieš, že kradnúť sa nemá, Aflatoun nám to hovoril.“ V takýchto momentoch si poviem, že to má zmysel, pretože tá stopa, ktorú Aflatoun v deťoch zanechal, zostáva a verím, že bude impulzom na zmenu v ich živote.

Aflatoun sa stal každodennou súčasťou našej materskej školy, zamilovali si ho pani učiteľky aj deti. Už sa ho nevzdáme.

Za podporu pri realizácii programu Aflatoun ďakujeme Nadácii Národnej banky Slovenska.

Martina Kenderová, MŠ Zelená, Smižany           

Read our stories

Our projects

Look on what we are working
show projects

Newsletter